Längs vägen

Ånge är på något sätt en centrumpunkt: nära allt - till fjällen och till kusten, till tätorternas myller, till de orörda områdenas stillhet, till det dramatiska och det finstämda. I Ånge finns ett rikt kulturliv med många aktiva konstnärer och musiker.

Östavall är en sågverk sort som ligger 20 km väster om Ånge efter Tidernas Väg. Storsands Camping ligger ca 6 km från Östavall. Fortsätter du på väg 315 finns det många sevärdheter bl.a. Bybergets naturcamping och Haverö hembygdsgård med vandrarhem och café. Du kan även bo i ett spektakulärt trähus - 9 meter upp i luften - på en egen ö i sjön Havern.

I Borgsjö känner man historiens vingslag. Efter den vackra pilgrimsleden, S:t Olavsleden, kan man dricka vatten ur Borgsjö källa som helgonet S:t Olav skapade. Den rosa rokoko kyrkan i byn är vida känd, liksom klockstapeln. På hembygdsgården bredvid kyrkan kan du besöka museet, fika och bo. Tvärs över vägen kan man köpa gediget hantverk på Sockenmagasinet och ett besök i det unika träslöljdmuseet i Västanå bör man inte vara utan.

Ramsjö har cirka 600 invånare och ligger i det nordvästra hörnet av Hälsingland, vackert omgivet av skog och sjöar. Området erbjuder fina jaktmarker och fiskevatten och framför allt lugn och ro i behaglig miljö. Det finns bra boende.

Besök Hennans Camping. Här går Tidernas Väg och campingen är vackert belägen vid Hennansjön. Norr om Ramsjö finns en av landets finaste urskogar och strövstigar. Njut av den underbara naturen!

Ljusdal - Vägen hit, till kommunens handels- och nöjescentrum, är bred och rak. Du åker genom ett landskap med skog, blånande berg, vatten och förbi de magnifika Hälsingegårdarna. Här är man mitt i en kulturmiljö och en fantastisk natur. Ljusdalsbygdens Museum erbjuder utställningar av olika slag. På Hembygdsgården finns hantverk och konst. I Folkparken intill kan barnen leka och bada. Gör gärna ett stopp vid Nore Camping, en trestjärnig camping i anslutning till Norebadet, som är ett av landets bästa insjöbad med kilometerlång sandstrand.

Järvsö är en turistort med gamla anor och en ort med ett stort utbud av aktiviteter och möjligheter till rekreation. Året runt kan man besöka Järvzoo och se våra nordiska vilda djur i deras naturliga miljö. Stenegård hantverkscentrum har mest att erbjuda sommartid, då även Hälsinglands Träteater ger sina kritikerrosade föreställningar. När snön ligger vit erbjuder Järvsöbackarnas tjugo nedfarter fartfyllda åkupplevelser. På sommaren finns möjligheter till mountain biking.

I Bollnäs har du nära till allt! I centrum är utbudet stort och handeln livlig. Vintertid kryper skidbackar och längdspår ända in på husknuten. På sommaren finns fiske och bad både centralt och på platser runt om i kommunen. Vill du bo bra och äta gott finns en hel del att välja på. Turistbyrån berättar gärna om var pärlorna finns!

Holmsveden ligger I ett vidsträckt skogsområde på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland. Med lite vild fantasi kan man tänka sig hur huvudgatan ser ut när Holmsveden firar sin årliga "Western-Dag" sista helgen i augusti. Och visst påminner husen lite grann om saloons- och förrådsbyggnaderna längst en klassisk Vilda Västern-gata, med järnvägen som löper parallellt!

Lingbo är ett litet lättindustrisamhälle i Ockelbo kommun med ca 500 invånare. Mitt i samhället ligger sjön Lingan. Gästrikeleden och Hälsingeleden möts strax utanför samhället. Här finns en välbevarad stuga som är lämplig för övernattning.

Ockelbo är ett smultronställe såväl sommar som vinter. Det finns utmärkta fiskevatten, skoterleder, skidåkning, levande fäbodar och mycket mer. Gå på sommar- och vintermarknader eller bara njut av den underbara naturen.

Sandviken, här möts vikingatiden och nuet. Bevarade bruksmiljöer och vikingafynd, tillsammans med de allra senaste aktiviteterna och ett brett musikliv, gör att Sandviken har något att erbjuda alla. För alla som vill ägna tid åt sport och lek, lovar äventyrsbadet Parkbadet 30 graders värme året runt i både vatten och luft. Högbo Bruk är ett kultur-och friluftsområde med anor från 1600-talet.

Årsunda ligger vid Storsjöns strand och här har vikingatiden satt tydliga spår. Här på vikingagården, mitt i Gästrikland, upplever man kulturhistoria på ett spännande, lärorikt och levande sätt. Årsunda kyrka från 1200-talet är en av Gästriklands bäst bevarade medeltida kyrkor.

Österfärnebo ligger i södra Gästrikland vid Dalälvens vida fjärdlandskap. Bygden har anor från stenåldern och i Koversta Gammelby finns välbevarade 1600- och 1700-talshus. Besök även www.osterfarnebo.com.

Gysinge, det välbevarade vallonbruket med anor från 1600-talet, ligger omgivet av Dalälvens mäktiga forsar. Idag står Gysinge Bruk för natur, kulturhistoria, fiske - allt i skön förening.

Östervåla. "Väck mig mor, om det börjar att blåsa". Den klassiska repliken kom från en av de många stolsnickarna i Östervåla på 1800-talet. Stol- och möbeltillverkningen, som startade i början av 1800-talet, blev ett lyft för en fattig bygd. Kulmen nåddes 1875 då 48 000 stolar och möbler tillverkades. Idag finns fyra möbelsnickerier kvar i Östervåla. Här finns vandringsleder, bad, fiske och ytterligare ett stort utbud av aktiviteter att välja bland. Hyr en kanot, klättra på äventyrsbanorna, besök någon av brukets hantverkare eller doftdesigncentret.

Harbo. Den omväxlande och, till stor del, orörda naturen är en av Harbos stora tillgångar. Fram till 1950-talet bröts marmor i trakten. I Harbo finns goda möjligheter till bad, fiske och friluftsliv.

Jumkil. En dryg mil från Uppsala centrum når man åkerby kyrka från 1300-talet. Därifrån rekommenderas en avstickare över Jumkilsön till Gammelgården, som är ett exempel på hur en bondgård kunde se ut längre tillbaka i tiden. Jumkils kyrka, också den från 1300-talet med bl.a vackra kyrkmålningar, bör ses.

Ulva är välkänd för glas, keramik, läder, metall, textil, snickeri, konst och kuriosa. Det finns café, hembakat bröd och hemlagade luncher. Öppen lördag-söndag
kl. 11.00 - 16.00.
Tel. 018-32 21 22
www.ulvakvarn.se

Uppsala. Vill du se den mytomspunna Silverbibeln eller Gustav Vasas svärd? Har du tänkt delta i Reggaefestivalen eller gå en Pelle Svanslös-promenad? I Uppsala finns något för alla sinnen och smaker! I centrum finns torghandel, attraktiva affärer och många pubar och restauranger som gör staden levande - året om!
www.destinationuppsala.se