Längs vägen

Ånge


Ånge är på något sätt en centrumpunkt: nära allt - till fjällen och till kusten, till tätorternas myller, till de orörda områdenas stillhet, till det dramatiska och det finstämda. I Ånge finns ett rikt kulturliv med många aktiva konstnärer och musiker. På våren har vi årligen återkommande Kulturnatta i maj. Och Jiges nostalgiutställning av kläder och mode genom tiderna. Ånges centrum är så spännande med ovanligt många fina små butiker.

Östavall

Östavall är en sågverk sort som ligger 20 km väster om Ånge efter Tidernas Väg. Storsands Camping ligger ca 6 km från Östavall. Fortsätter du på väg 315 finns det många sevärdheter bl.a. Bybergets naturcamping och Haverö hembygdsgård med vandrarhem och café. Du kan även bo i ett spektakulärt trähus - 9 meter upp i luften - på en egen ö i sjön Havern.

Borgsjö

I Borgsjö känner man historiens vingslag. Efter den vackra pilgrimsleden, S:t Olavsleden, kan man dricka vatten ur Borgsjö källa som helgonet S:t Olav skapade. Den rosa rokoko kyrkan i byn är vida känd, liksom klockstapeln. På hembygdsgården bredvid kyrkan kan du besöka museet, fika och bo. Tvärs över vägen kan man köpa gediget hantverk på Sockenmagasinet och ett besök i det unika träslöljdmuseet i Västanå bör man inte vara utan.

Ramsjö

Ramsjö har cirka 600 invånare och ligger i det nordvästra hörnet av Hälsingland, vackert omgivet av skog och sjöar. Området erbjuder fina jaktmarker och fiskevatten och framför allt lugn och ro i behaglig miljö. Det finns bra boende. Besök Hennans Camping, här går Tidernas Väg och campingen är vackert belägen vid Hennansjön. Norr om Ramsjö finns en av landets finaste urskogar och strövstigar. Njut av den underbara naturen!

Ljusdal

Vägen hit, till kommunens handels- och nöjescentrum, är bred och rak. Du åker genom ett landskap med skog, blånande berg, vatten och förbi de magnifika Hälsingegårdarna. Här är man mitt i en kulturmiljö och en fantastisk natur. Ljusdalsbygdens Museum erbjuder utställningar av olika slag. På Hembygdsgården finns hantverk och konst. I Folkparken intill kan barnen leka och bada. Gör gärna ett stopp vid Nore Camping, en trestjärnig camping i anslutning till Norebadet, som är ett av landets bästa insjöbad med kilometerlång sandstrand.

Järvsö

Järvsö är en turistort med gamla anor och en ort med ett stort utbud av aktiviteter och möjligheter till rekreation. Året runt kan man besöka Vildriket (Fd. Jävzoo) och se våra nordiska vilda djur i deras naturliga miljö. Stenegård hantverkscentrum har mest att erbjuda sommartid, då även Hälsinglands Träteater ger sina kritikerrosade föreställningar. När snön ligger vit erbjuder Järvsöbackarnas tjugo nedfarter fartfyllda åkupplevelser. På sommaren finns möjligheter till mountain biking

Bollnäs

I Bollnäs har du nära till allt! I centrum är utbudet stort och handeln livlig. Vintertid kryper skidbackar och längdspår ända in på husknuten. På sommaren finns fiske och bad både centralt och på platser runt om i kommunen. Vill du bo bra och äta gott finns en hel del att välja på. Turistbyrån berättar gärna om var pärlorna finns!

Holmsveden

Holmsveden ligger i ett vidsträckt skogsområde på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland. Det här är hjärtat av den sägenomspunna gränsskogen Ödmården. I en isländsk saga från tidig medeltid sägs att ”hon skildr Gestrekaland från Helsingialand och är 10 mil lång och 3 mil bred”. Med lite vild fantasi kan man tänka sig hur huvudgatan ser ut när Holmsveden firar sin årliga "Western-Dag" sista helgen i augusti. Och visst påminner husen lite grann om saloons- och förrådsbyggnaderna längst en klassisk Vilda Västern-gata, med järnvägen som löper parallellt!
Hit är det lätt att komma med tåg och du kan ta cykeln med på tåget för att utforska våra fina omgivningar. Många bad och många fina fiskesjöar. Följ vår vandringled upp till klapperstensfältet på Sagberg med vidunderlig utsikt ända till havet. Se FB Holmsvedenbygdens Intresseförening och www.skogssocken.se

Lingbo

Mitt i samhället ligger Lingbo camping med badplats och vacker utsikt över sjön Lingan. Bad med bryggor, vindskydd och grillplats finns på Näsudden. Där har man en fantastisk kvällssol och man kan njuta av solnedgången. Gästrike-Hälsingeleden möts i Lingbo. Efter leden finns en fin övernattningsstuga i Fallfäbodarna, vid källan kan du fylla på vatten. I södra Lingbo finns en kulturhistoriskt intressant och unik byggnad, Valvbågehuset. Endast 50 meter från landsvägen, på Kvarnvägen.
Fb Lingbo byförening

Ockelbo

Ockelbo är ett smultronställe såväl sommar som vinter. Det finns utmärkta fiskevatten, skoterleder, skidåkning, levande fäbodar och mycket mer. Gå på sommar- och vintermarknader eller bara njut av den underbara naturen.

Sandviken

Är en bruks- och industriort med flera bevarade bruksmiljöer. Tillsammans med de allra senaste aktiviteterna och ett brett musik- och kulturutbud gör att Sandviken har något att erbjuda alla. För de som vill ägna tid åt sport och lek, lovar äventyrsbadet Parkbadet 30 graders värme året runt i både vatten och luft. På Göransson Arena arrangeras större evenemang som konserter, mässor och idrottstävlingar. På anrika Jernvallen utövas olika idrotter. Högbo Bruk är ett kultur-och friluftsområde med anor från 1600-talet. www.visitsandviken.se

Årsunda

Årsunda ligger vid Storsjöns strand och här har vikingatiden satt tydliga spår. Här på vikingagården, mitt i Gästrikland, upplever man kulturhistoria på ett spännande, lärorikt och levande sätt. Årsunda kyrka från 1200-talet är en av Gästriklands bäst bevarade medeltida kyrkor. Vid Strandbaden hittar du också Gästrikland Rivera med lång vacker sandstrand, camping, restaurang och stugor.

Österfärnebo

Österfärnebo ligger i södra Gästrikland vid Dalälvens vida fjärdlandskap. Bygden har anor från stenåldern och i Koversta Gammelby finns välbevarade 1600- och 1700-talshus. Besök även www.osterfarnebo.com.

Gysinge

Gysinge, det välbevarade vallonbruket med anor från 1600-talet ligger vackert omgivet av Dalälvens mäktiga forsar. Idag står Gysinge Bruk för natur, kulturhistoria, god mat, logi, konferenser, avkoppling och fiske - allt i skön förening! www.gysinge.se

Östervåla

"Väck mig mor, om det börjar att blåsa". Den klassiska repliken kom från en av de många stolsnickarna i Östervåla på 1800-talet. Stol- och möbeltillverkningen, som startade i början av 1800-talet, blev ett lyft för en fattig bygd. Kulmen nåddes 1875 då 48 000 stolar och möbler tillverkades. Idag finns fyra möbelsnickerier kvar i Östervåla. Här finns vandringsleder, bad, fiske och ytterligare ett stort utbud av aktiviteter att välja bland. Hyr en kanot, klättra på äventyrsbanorna, besök någon av brukets hantverkare eller doftdesigncentret.

Harbo

Den omväxlande och, till stor del, orörda naturen är en av Harbos stora tillgångar. Fram till 1950-talet bröts marmor i trakten. I Harbo finns goda möjligheter till bad, fiske och friluftsliv.

Jumkil

En dryg mil från Uppsala centrum når man åkerby kyrka från 1300-talet. Därifrån rekommenderas en avstickare över Jumkilsön till Gammelgården, som är ett exempel på hur en bondgård kunde se ut längre tillbaka i tiden. Jumkils kyrka, också den från 1300-talet med bl.a vackra kyrkmålningar, bör ses.

Ulva

Ulva är välkänd för glas, keramik, läder, metall, textil, snickeri, konst och kuriosa. Det finns café, hembakat bröd och hemlagade luncher. Öppen lördag-söndag kl. 11.00 - 16.00.

Uppsala

Vill du se den mytomspunna Silverbibeln eller Gustav Vasas svärd? Har du tänkt delta i Reggaefestivalen eller gå en Pelle Svanslös-promenad? I Uppsala finns något för alla sinnen och smaker! I centrum finns torghandel, attraktiva affärer och många pubar och restauranger som gör staden levande - året om! www.destinationuppsala.se